Öl & Sprit Stockholm 4-5 oktober 2024


 Välkommen 

till Chastel Beverage och vår monter 47 där vi med nöje visar upp och låter er provsmaka på klassiska drycker producerad Lambiek Fabriek och Ritterguts Gose






Vi har 2 produkter på Systembolagets beställningssortiment:



Vi på Chastel Beverage (Stefan, Charlotte och Benjamin) är ett litet familjeföretag av sommelierer och ölentusiaster som importerar dryck som vi själva älskar och som vi tycker saknas i Sverige. Vi tror på genuinitet och en kärlek till produkten. Vi importerar öl och vin främst från Europa där vi noga väljer ut de producenter vi jobbar med och distribuerar till pubar, restauranger och Systembolaget.

Lambiek Fabriek
Lambiek Fabriek är en av de nyaste Lambic-producenterna i Pajottenland och startade brygga och blanda lambic kommersiellt 2016.
Lambic är ett spontanjäst öl från en liten region söder om Bryssel, Pajottenland. Ölstilen är gammal och var under en period nästan utdöd. En handfull producenter överlevde och stilen har fått ett uppsving de senaste 10-15 åren och är idag kultförklarad av ölkännare. Spontanjäsningen gör ölen syrlig, frisk och mycket komplex. Grundölet som bryggs kallas lambic som sedan lagras på ekfat. Blandas lambicer från olika årgångar och buteljeras kallas det Geuze. Man tillsätter ofta frukt till lambicen, tex körsbär (Kriek), men här experimenteras det fritt med svartavinbär, vindruvor etc. ’Oude Geuze’ och ’Oude Kriek’ är idag av EU skyddade namn och betyder att produkten har produerats med traditionella metoder och ingredienser. Lambic går utmärkt att lagra i många år.

Ritterguts Gose
Gose är ett överjäst, syrligt och något salt öl med tillsatt koriander. Resultatet är ett ljust, friskt och lättdrucket öl, perfekt som törstsläckare. Namnet har sitt ursprung från staden Goslar i Tyskland vilket den lilla floden Gose rinner igenom. Sedan 1738 är Gosens hemstad Leipzig och under senare delen av 1800-talet och början på 1900-talet fanns 80 Gose-barer i Leipzig. Ölet var då det mest konsumerade i staden. Efter andra världskriget lades all kommersiell Gose-bryggning ner, även så bryggeriet Ritterguts Gose som startat 1824. Inte förrän 1999 startade hembryggaren Tilo Jänichen upp Ritterguts Gose igen efter noggrant studerande av gamla bryggrecept. Ritterguts Gose är idag den starkaste kraften för traditionell Gose i världen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.