Paul Chollet Crémant de Bourgogne Brut Œil de Perdrix

Denna Crémant de Bourgogne Brut Œil de Perdrix som egentligen är en Blanc Noir, har ett delikat skum, bubblorna är fina och de laxrosa tonerna är mycket lätta med bärnstens inslag. Frukten och de lätta aromerna erbjuder en lång trevlig balans i munnen. Efter en första lätt och frisk kontakt i munnen kan vi njuta av fina aromer och karaktären från Pinot Noir överaskar smaklökarna. Den här cuvèen är perfekt som apertif.
Druva
100% Pinot Noir
Vingård
Crémant de Bourgogne Brut Œil de Perdrix är en blend av druvor från vingårdar belägna i Côtes de Beaune, Côtes de Nuits och Hautes Côtes på sent skördade druvor vilket gör druvmusten svagt rosaskimrande. Pinot Noir som används i cuvéen tillför rundhet, struktur, färg och frukt. De olika druvornas ursprung säkerställer att cuvéen har en perfekt balans.
Vinifiering
Skörden av druvorna sker för hand och små lådor om 13-15 kg används för att undvika oxidering. Därefter sker en selektering av druvorna, det också för hand. Efter kylning sker alkoholjäsningen i låg temperatur, för att bevara den aromatiska elegansen, innan den malolaktiska jäsningen tar vid. Jäsning sker i ståltank, sedan blandning, kylning och filtrering. Tillsats av egentillverkad liqueur de tirage slutför jäsningen, som sker i kall källare, vilket garanterar en fin mousse. Vinet lagras på jästfällningen i 24 månader, under vilken tid vinet utvecklar sina fina aromer och erhåller sin elegans. Efter det tas kapsylen bort och jästfällningen pressas ut (degorgering). Före försäljning tillsätts dosage producerad av utvalda viner. Den lätta dosagen (total mängd socker omkring 7 g/l) förstärker aromer och bouqet. Total mängd syra 4 g/l. Lagras 2-4 år. Serveras vid 5-8°C.