Paul Chollet Crémant de Bourgogne Brut Blanc

Denna Crémant de Bourgogne Blanc Brut har en ljust gyllene färg, är elegant med fina bubblor med bra intensitet. Den är fruktig och komplex men diskret i doften, har en bra längd och balans, är mjuk och rund. Denna Crémant är perfekt som aperitif och serveras gärna med en fruktig eller bärig efterrätt med grädde eller avnjuts helt på egen hand. Tack vare sina fina egenskaper kan den också serveras genom hela måltiden.
Druva
70% Pinot Noir, 15% Chardonnay och 15% Aligoté
Vingård
Crémant de Bourgogne Blanc Brut är en blend mellan de tre huvuddruvorna i Bourgogne och kommer från vingårdar belägna i Côtes de Beaune, Côte de Nuits och Hautes Côtes. Den består till största delen av Pinot Noir (70 %) då den odlas mitt i hjärtat av den del av Bourgogne där de traditionella röda vinerna produceras. Pinot Noir erbjuder styrka och frukt, sammanlänkat med finess och elegans från Chardonnay och friskhet från Aligoté. De olika druvornas ursprung säkerställer att denna cuvée har en perfekt balans.
Vinifiering
Skörden av druvorna sker för hand och små lådor om 13-15 kg används för att undvika oxidering. Därefter sker en selektering av druvorna, det också för hand. Efter kylning sker alkoholjäsningen i låg temperatur, för att bevara den aromatiska elegansen, innan den malolaktiska jäsningen tar vid. Jäsning sker i ståltank, sedan sker blandning, kylning och filtrering. Tillsats av egentillverkad liqueur de tirage slutför jäsningen, som sker i kall källare, vilket garanterar en fin mousse. Vinet lagras på jästfällningen i 16 månader, under vilken tid vinet utvecklar sina fina aromer och erhåller sin elegans. Efter det tas kapsylen bort och jästfällningen pressas ut (degorgering). Före försäljning tillsätts dosage producerad av utvalda viner. Den lätta dosagen (total mängd socker omkring 5g/l) förstärker aromer och bouqet. Total mängd syra 4,6 g/l. Lagras 2-4 år. Serveras vid 5-8°C.