Domaine Rollin Père et Fils


Producenten
Simon Rollin är fjärde generationen vinmakare där farfarsfar Raymond efter andra världskriget gnetade ihop pengar för att köpa små lotter i ett par vingårdar. När sonen Maurice tog över ansvaret 1953 beslöt han sig för att själv buteljera det mesta av det vin han odlade. Med tiden lade han sig till med fler vingårdslotter och domainen växte, framförallt  när  sonen  Remi började arbeta i familjerörelsen 1976. I början av 1980-talet hade firman över 10 hektar vingårdsmark och 1990 buteljerade Remi allt vin han gjorde. 2003 anslöt sig sonen Simon, som idag är ansvarig för vinframställningen. Vineriet ligger i utkanten av byn Pernand-Vergelesses och idag har man 12 hektar vingårdsmark utspritt på 14 olika appellationer. Den totala produktionen ett normalår ligger på 80 000 flaskor varav 60% är vitt.   

Årgångarna 
2015 
Perfekt! Med oklanderligt väder och optimal mognad, är detta en årgång som varje producent önskar... en mild vår med blomning i början av juni. Därefter stimuleras vinstockarna av en varm sommar, utan överhetta. Skörden börjar den 3 september under typiska sommarförhållanden. De vita vinerna är redan mycket uttrycksfulla, erbjuder aromer av mogen vit frukt, mycket ren. Smaken uttrycks av rikedom och densitet, och stöds av en överraskande fräschör. Denna harmoni bör tilltala de otåliga och tiden kommer att göra vinerna än bättre. 

2014 
En torr vår och bra väder antyder stor potential. Men några heta dagar i början av juni stör blomningen i vissa lotter av Chardonnay, vilket resulterar i fruktlös blomning. Hagel kom i regionen den 28 juni, vilket påverkar utvecklingen i vissa lotter. Sommaren blev tillräckligt sval och fuktig. Bra förhållanden, sol och vind från norr i slutet av augusti och början av september, gör att druvorna når en perfekt mognad. Skörden börjar den 11 september med bra väder. För de vita vinerna har begränsade lotter uppnått imponerande nivåer. De är mycket aromatiska med blommor och citrus i doften. Smaken uttrycker en mogen, balanserad, trevlig och uppfriskande mineralitet. Doften på de röda är mycket intensiv och med stor finess. Smaken som är elegant med silkeslena tanniner anstryker en köttig nyans. Ett vin för finsmakare, som genom åren kommer att nå stor elegans.   

Vinerna
Sett till helheten är  vinerna från Domaine Rollin Père et Fils eleganta, ursprungstypiska och fint balanserade. Framställningen är hantverksmässig och försiktig och hela hanteringen av druvor till färdigt vin sker genom gravitation. De vita framställs genom en kall, långsam och försiktig pressning i hela klasar, varefter musten kallsedimenteras under ett dygn innan den jäses med sin naturliga jäst. Man använder sig av både ståltankar och ekfat. Man använder sig sparsamt av nya fat. De röda vinerna framställs genom fullständig avstjälkning men med så hela druvor som möjligt. Jäsningen sker i öppna jästankar med 10 till 14 dagars maceration och pigeage som extraheringsmetod.