Dom Rollin Premier Cru Sous Frétille

Sedan 2000, då vingården uppgraderades till Premier Cru, särbuteljerar man druvor från denna lott. Dessförinnan blandades druvorna härifrån till firmans villages. Vinet har samma struktur och mineralitet som Domain Rollins Les Cloux men är fetare och har dessutom en nästan tanninlik känsla av mineralitet och påminner om vinet från Corton-Charlemagne. Denna Premier Cru utvecklar en doft som på samma gång är rik, generös och komplex. Smaken består av aromer av vita persikor och exotiska toner ger en underbar balans mellan kraft och finess. Passar utmärkt till vitt kött, stekt fisk eller grillade räkor.
Druva
100 % Chardonnay
Vingård
Med ett sydligt läge på en brant sluttning ovanför byn, består jorden av en blandning av lera, grus av kalksten och märgel. Merparten av vingården planterades i slutet av 1980-talet.
Vinifiering
Skörden sker helt för hand. Druvorna pressas försiktigt för att bevara sin personlighet och sin aromatiska finess. Musten jäser naturligt i ekfat, av vilka 30 % är nya. Om årgången kräver det, kan jästfällningen genom omrörning fortsätta berika vinet. Malolaktisk jäsning sker naturligt under vintern. Vinet ligger på jästfällning under 11-13 månader. Efter lätt filtrering buteljeras vinet på gården. Total mängd syra 5,4 g/l. Total mängd socker <3g/l.