Dom Rollin Bourgogne Aligoté

Kommer från stockar planterade 1964 i en 1,7 hektar stor lott i vingården La Grande Corvée de Bully belägen på en platå med svag nordvästlig exponering precis norr om Corton-kullen. Vinet får jäsa fort pga lite högre temperatur och vinet blir färdigjäst och malolaktiskt jäst i december för att buteljeras i början av maj året efter skörd. Ett mycket bra Aligotévin med absolut ren frukt och med en god intensitet och frisk citrusarom. Friskast som ung men går att spara ett par år. Det är ett rakt, enkelt vin. Det utvecklar en frisk och elegant frukt, med stor livlighet. I smaken inslag av vita blommor. Dess finess och friskhet göra den till en utmärkt aperitif som kan intas med ost och passar förträffligt till enklare rätter.
Druva
100 % Aligoté
Vingård
Lotten är belägen på den nordvästra sidan av Corton-kullen. Den mycket magra jorden består av lerblandad kalksten. Hälften av stockarna är mer än 50 år gamla.
Vinifiering
Majoriteten av druvorna skördas för hand. Druvorna pressas försiktigt för att bevara sin aromatiska finess. Musten jäser i kar, utan tillsats av jäst och under kontrollerad temperatur. Den malolaktiska jäsningen sker naturligt under vintern. Därefter fortsätter vinet ligga på sin jästfällning till våren. Efter lätt filtrering buteljeras flaskorna på gården. Total mängd syra 5,2 g/l. Total mängd socker <3g/l.