Dom Rollin Corton-Charlemagne


Domaine Rollins flaggskepp, såsom för många andra i Pernand-Vergelesses, kommer från en 0,12 hektar liten lott i En Charlemagne i Pernand-Vergelesses och 0,13 hektar från en lott i Le Charlemagne i Aloxe-Corton. Odlingsmässigt skiljer de sig åt, både avseende jordar, exponering och altitud men de blandas alltid. Denna Grand Cru utvecklar aromer av vita blommor, koncentrerade frukter och kryddiga toner. Balans, koncentration, komplexitet och längd; allt som karaktäriserar en Grand Cru. Smaken är lång, riklig och djup och ger ett fint och fräscht avslut som är karakteristisk för denna fantastiska terroir. Vinet är mineraliskt och ett tydligt exempel på ursprunget med en stram och frisk struktur och fet kropp, som ungt en aning knutet men härligt stramt och stringent. Eken är inget man noterar trots att man använder 50 % nya ekfat. Med tiden kan dess potential och aromatisk komplexitet uttryckas i smöriga eller grillade mandeltoner som stöds av en tydlig mineralitet. Lagras med fördel 4-5 år på flaska och passar utmärkt med rätter med foie gras, pilgrimsmusslor eller fågelrätter.
Druva
100 % Chardonnay
Vingård
Kalkstensjord över tunn märgel. Hälften av den branta vingården är vänd mot söder och sluttningen ligger ovanför byn Aloxe-Corton och planterades 1976. Den andra hälften ligger i Pernand-Vergelesses på toppen av den sydvästliga sluttningen och planterades 1948.
Vinifiering
Skörden sker helt för hand. Druvorna pressas försiktigt för att bevara sin personlighet och sin aromatiska finess. Musten jäser, separat för varje lott, naturligt i ekfat av vilka 50 % är nya. Om årgången kräver det, kan jästfällningen genom omrörning fortsätta berika vinet. Malolaktisk jäsning sker naturligt under vintern. Vinet ligger på jästfällning i 11-13 månader för att sedan blandas. Efter lätt filtrering buteljeras vinet på gården. Total mängd syra 5,3 g/l. Total mängd socker <3g/l.