Dom Rollin Aloxe-Corton

Vinet har en djup och intensiv boquet. Första intrycket är generöst och fruktigt. Det är ett vin att dricka nu men om man inte giller den underbart balanserade strävhet som vinet besitter så kan man med fördel låta det vara upp till 5-6 år. 
Druvsort
100 % Pinot Noir
Vingård
Vinet är en cuvee från tre olika vingårdslägen Les Boutières (1957), Les Caillettes (1959) med ler-kalksjord och Les Guérets (1978) som representerar omkring 40% av cuvéen och som består av brun-röd lera med insprängd kalksten. Den sistnämnda ‘plotten’ som är klassificerad som Premier Cru tillför fin struktur och djup.
Vinifiering
Skörden sker för hand, druvorna transporteras i små korgar, sorteras noggrant och avstjälkas helt. Efter en förjäsning i 5-6 dagar i 10° C, startar den alkoholiska jäsningen av sig själv vid reglerad temperatur. Efter 2-3 veckors jäsning lagras vinet på ekfat (varav 25% ny ek) under en period av 12-14 månader. Till våren startar den malolaktiska jäsningen naturligt. Efter omdragning ligger vinerna på tank, tills buteljering sker under följande vinter, utan klarning eller filtrering. Total mängd syra 3,7 g/l. Total mängd socker <3g/l.