Dom Rollin Premier Cru Les Vergelesses

Vinet är småskaligt och görs i liten kvantitet. Det har en djup och samtidigt mineralisk och elegant frukt med en underbar silkighet, fin struktur, god intensitet och len eftersmak. Underbar arom av moreller, med massor av finess i smaken och en doft av moreller och skogsgolv. Smaken är fyllig och elegant med mogna, välintegrerade tanniner. Denna balans gör denna Premier Cru tillgänglig på grund av sin fruktighet redan som ung, men finessen ökar bara med ålder. Serveras gärna till kalv, vilt eller varför inte en ost som t.ex. Brillat Savarin.
Druvsort
100 % Pinot Noir
Vingård
En försiktigt lutande sluttning som vetter mot öster vid infarten till byn Pernand Vergelesses, där jorden består av ljus, lerig, väldränerad kalksten. Stockarna planterades 1959.
Vinifiering
Skörden sker för hand, druvorna transporteras i små korgar, sorteras noggrant och avstjälkas helt. Efter en förjäsning i 5-6 dagar i 10° C, startar den alkoholiska jäsningen av sig själv vid reglerad temperatur. Efter 2-3 veckors jäsning lagras vinet på ekfat (varav 30 % ny ek) under en period av 12-14 månader. Till våren startar den malolaktiska jäsningen naturligt. Efter omdragning ligger vinerna på tank, tills buteljering sker under följande vinter, utan klarning eller filtrering. Total mängd syra 5,8 g/l. Total mängd socker <3g/l.