2009 Beurton-Vincent Brut Millésimé

2009 Beurton-Vincent Brut Millésimé är en välbalanserad Champagne med lika delar av druvsorterna Pinot Noir, som ger kropp, Chardonnay, som ger finess och Pinot Meunier, som ger fruktighet. En frisk, fruktig, djup Champagne med underbara inslag av nougat, brioche och gula äpplen. För minglet såklart men också till lite smakrikare fiskrätter som t.ex. piggvar. Eller, varför inte till en chokladtryffel.
Doft
Frisk, fruktig och brödig doft med inslag av nougat, brioche, vanilj och gula äpplen.
Smak
Frisk, fruktig, brödig smak med brioche, nougat och gula äpplen.
Alkohol
12,5%
Druva
33,3% Pinot Noir, 33,3% Pinot Meunier och 33,3% Chardonnay.
Vingård
Vinet kommer från vingårdar från den högra stranden i hjärtat av Marnedalen där Pinot Meunier är kung. Vingårdarna ligger nära Epernay, den historiska födelseplatsen för Champagne. Där odlas 10 hektar AOC (Appellation d'Origine Contrôlée - Vin av kontrollerat ursprung i Frankrike) vingårdar, de flesta äldre än 30 år. Vingårdarna är planterade med Pinot Meunier, Pinot Noir och även Chardonnay, i lerkalkstensjord i Marnedalen, i de flesta fall i en sydlig exponering och de får tydliga egenskaper från byarna Cuchery och Baslieux sous Châtillon.
Vinifiering
Tack vare det egna vinpresscentret, sker pressningen av druvorna i byn Cuchery. Det gör att de under skördetid, snabbt kan leverera druvorna till anläggningen. Vinerna lagras i egna källare, de också i Cuchery och remuage sker för hand för att bevara den traditionella Champagne-metoden. Flaskorna lagras sedan i dessa källare innan det är dags för degourgering och innan leverans, etiketteras så buteljerna. Kunskapen om varje steg i denna tillverkning har ärvts ner från generation till generation och de anser att just det är den sanna nyckeln till deras framgång.
Skörden sker normalt under september eller början av oktober och är årets höjdpunkt och belöningen av ett helt års arbete. Den exakta tidpunkten bestäms efter analys av prover som tagits 4 - 6 veckor tidigare, för att få så perfekt balans mellan det rika sockerinnehållet och den naturliga surhetsgraden som möjligt. Friska och helt mogna druvor hjälper till att bestämma kvaliteten på vinerna. Under ungefär tio dagar återförenas en stor familj av ca 30 trogna och lojala plockare, alla från olika bakgrund, för att noggrant plocka druvorna, som sedan omedelbart levereras till vincentret.
Lagring
7 år på jäst i källaren + minimum 6 månader efter degorgering