Stora
Guiden till Rosé 2019 Livets
Goda
Rosé -
bättre än någonsin!
Sommaren 1990. Du är sugen på rosévin och tar en titt i
Systembolagets prislista. 19 viner. Billigast är kaliforniska Paul Masson’s
rosé vars karaffliknande flaska du sannolikt lär frestas att spara även om du
ärligt talat sett snyggare karaffer. 31 kronor. Eller, ska du istället slå på
stort och köpa monopolets dyraste rosé, Saint-Tropez, för 68 kronor? Oavsett
vad du väljer så är sortimentet minst sagt hanterbart; 17 roséviner samt två
ytterligare i det som kallas specialsortimentet. Sommaren 2019. Du är sugen på
rosévin och tar en titt på Systembolagets hemsida. Internet istället för
katalog. Nästan 500 träffar och i precis alla prislägen. Valmöjligheterna ger dig minst sagt huvudbry
även om stilarna egentligen inte är så vansinnigt många fler.
Rosé. Älskade rosé. Tidigare en
vinstil som stötte på nedlåtande kommentarer från de som gärna satte sig på en
piedestal och basunerade ut rätt och fel. Funkar till allt men passar till
inget, var ett stående skämt när man förkovrade sig i vinvärlden under 1990-talet.
Numer är rosé ett allt mer respekterat vin mycket tack vare att vinerna idag är
så mycket bättre. Men även om rosévinet har ökat rejält i popularitet det
senaste decenniet så är det ändå en vinstil som är trendkänslig. Efterfrågan
har kommit och gått tidigare och när det passat in i samhällets livsstilstrend
så har rosévinet varit drycken med stort d. Idag, när vi är överösta med
matlagnings-, heminrednings- och andra mysprogram och artikeluppslag, så tycks
rosévinet ha hittat sin plats i sammanhanget. Det uppfattas som befriat från
krav och är dessutom lätt att förstå för alla. Men hur populärt det än må ha
blivit så är sommarkonsumtionen av rosé beroende av vädret. Kallare väder och
det säljs mindre, det motsatta när vädrets makter vill annat. Ni kan ju bara
gissa hur mycket rosé det gick åt förra sommaren.... Dagens rosé är, vart du än
vänder dig i vinvärlden, starkt influerad av det provencalska idealet. Det
ljust laxrosa vinet, eller lökskalsfärgade, signalerar något fräscht och med
dagens hälsotrender så blir den tuff att knuffa ner från tronen. Likväl kan man
önska att allt fler vågar tro på sin egen stil, använda naturlig jäst istället
för kommersiella jäststammar vid jäsningen, kanske våga ge sina viner en svag
tanninskjuts, skippa att filtrera så hårt och därmed ge sina viner mer smak.
Allt för att göra rosé mindre trendkänsligt då mångfald håller fast
konsumentens intresse. Inför årets rosébilaga som vi på Livets Goda ger ut
varje sommar så var kvaliteten den högsta någonsin. Plumparna var betydligt
färre och dessutom noterade vi att även om Provence är måttstocken så är det
fler producenter som hittar egna vägar och uttryck. I bilagan listar vi
roséviner, stilla som bubblande och de är antingen tillgängliga på
Systembolaget, i ordinarie- eller beställningssortimentet eller via
privatimport.
En Champagnerosé som sticker ut och där det ingår hela 18
procent rött vin i blenden. Pinot noir dominerar, uppbackad av pinot meunier och
blott en mindre mängd chardonnay. Modellerig doft med fin jordgubbskryddighet,
mynta och citroner där en livlig och ungdomlig mousse lirar fint med den
rödsyrliga bärnyansen. Fin kryddrikedom i vinöst utförande där en viss sälta
kan anas.
Paul Chollet
Crémant de Bourgogne Oeil de Perdrix (ARTIKEL 76074, BS, 161 KR) 88 LGP
Kanske egentligen mer en blanc noir än rosé men i och med att druvorna skördas sent så får de ett svagt rosaskimrande utseende. Här är det ren pinot noir från lägen i Côtes de Beaune, Côtes de Nuits och Hautes Côtes och det är en ytterst anständig cremant vi har i glaset. Ren frukt, mineralisk bas och fin mousse i transparent rödbärig stil. Fint kryddigt fäste som får oss att tänka pinot noir. Måhända något kort i avslutet men det kompenserar vinet med personlighet. Diskret sötma.
Kanske egentligen mer en blanc noir än rosé men i och med att druvorna skördas sent så får de ett svagt rosaskimrande utseende. Här är det ren pinot noir från lägen i Côtes de Beaune, Côtes de Nuits och Hautes Côtes och det är en ytterst anständig cremant vi har i glaset. Ren frukt, mineralisk bas och fin mousse i transparent rödbärig stil. Fint kryddigt fäste som får oss att tänka pinot noir. Måhända något kort i avslutet men det kompenserar vinet med personlighet. Diskret sötma.
6 POÄNG TOP-NOTCH ,5 POÄNG EXCELLENT,4 POÄNG MYCKET BRA,
3 POÄNG GÖR JOBBET,2
POÄNG TVEKSAMT,1 POÄNG INTE ACCEPTABELT
2017 Duemani Si
Syrah COSTA TOSCANA (ARTIKEL 73440, BS, 356 KR) 6 poäng (TOP-NOTCH)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.