Maison Paul Chollet - Livets Goda augusti 2019 - SV

Paul Chollet - Crémant de Bourgogne med personlighet
Livets Goda 5 Aug 2019
Crémant de Bourgogne. Alldeles för ofta rekommenderas vinerna som ett fint alternativ till Champagne, då såklart med kraftig anspelning på prisskillnaden, istället för att fokusera på det som allt egentligen borde handla om - vinernas egna uttryck. Livets Goda-redaktionen har provat en trilogi viner från Crémant-experten Maison Paul Chollet och det är viner som inte ska jämföras med något annat utan har sin alldeles egna stil.
Firma Paul Chollet har drygt 60 år på nacken och återfinns i Savigny-lès-Beaune. Man har tillgång till vingårdar i såväl Côtes de Beaune som Côte de Nuits samt Hautes Côtes vilket är en god grund att stå på om man vill göra kvalitativ Crémant. För allt handlar om mousserande viner för Chollet som idag drivs av bröderna Gilles och Joël Remy. Blenden står i centrum och det läggs stor vikt vid druvornas renhet och potential att ge ett vin som tål längre lagring. Approachen är relativt traditionell men sedan bröderna tog över 2002 har man inte tvekat att sätta ena foten i framtiden.
Nu finns fyra viner i Sverige och vi har provat följande trilogi:
Paul Chollet Crémant de Bourgogne Oeil de Perdrix (art. 76074, 161 kr)
Kanske egentligen mer en blanc noir än rosé men i och med att druvorna skördas sent så får de ett svagt rosaskimrande utseende, därav namnet Oeil de Perdrix. Här är det ren pinot noir från lägen i Côtes de Beaune, Côtes de Nuits och Hautes Côtes och det är en ytterst anständig Crémant vi har i glaset. Ren frukt, mineralisk bas och fin mousse i transparent rödbärig stil. Fint kryddigt fäste som får oss att tänka pinot noir. Måhända något kort i avslutet men det kompenserar vinet med en fin dos personlighet. Diskret sötma. 88/100
Paul Chollet Crémant de Bourgogne Brut Zéro (art. 75063, 164 kr)
Firma Chollet hämtar chardonnay och pinot noir från vingårdar i samma områden som till sin Oeil de Perdrix. Pinot noir dominerar i vinet som visar upp utvecklade nyanser där ändå chardonnay får säga sitt. Inte minst yllenyansen tillskriver vi den gröna druvan. Gula äpplen och citrusfrukter, inte minst grape, är även med i matchen och den livliga bornyren, stenfrukterna och det mineraliska fästet ger ett vin med karaktär och syrlig och torr stringens. Du som gillar mognadsnyanser lär uppskatta denna knastertorra Brut Zéro som vilat 18 månader på sin jästfällning. 88/100
2011 Concerto, Paul Chollet, Crémant de Bourgogne (art. 78903, 196 kr)
Den här sticker onekligen ut i stil och delvis beror det på druvren chardonnay från Côte de Beaune och Hautes Côtes men också att vinet ser viss ekfatskontakt samt lagras i hela tre år på sin jästfällning. 2011:an har en skön trädgårdston med mynta i spetsen, kryddnejlika som backup och så kikar apelsiniga och försiktiga tropiska toner också fram. Rikedomen till trots i doftintryckeyt så är det grönt äpple i den saliverande smaken som sätter ner foten och bjuder på fräschör och kryddighet. Rätt läckert detta och fortfarande med ungdomen i behållning. 89/100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.