Den första tanken som slår en, när
Quinta do Javali's 2007 Ribas Lira är i glaset? Likheten med en av de största
på andra sidan gränsen, när Douro blir Duero. För visst finns det något
ytterligare i det här oerhört spännande vinet, förutom den främsta gemensamma
nämnaren, den långa fatlagringstiden, som får en att associera till Ribera del
Duero-legendaren Vega Sicilia.
Quinta
do Javali har landat i Sverige. En relativt ung egendom som startades 2000 av
António Mendes i Cima Corgo, den mest kända subregionen i Douro och hem för de
främsta portvinerna. Däremot är många av vingårdarna till åldern komna och
António använder bland annat de äldsta stockarna till sin Vinhas
Velhas-etikett. Fast en del av de äldsta rankornas druvklasar går även till ett
vin som sticker ut lite extra i Douro - Ribas Lira. Vinet spenderar nämligen 10
år i franska 500-liters fat.
2007 är en stor årgång i Douro och
portvinerna har en del likheter med den så uppskrivna 2011. Även bordsvinerna
har visat sig utvecklas väl och hör till de bättre det senaste decenniet. 2007
Ribas Lira har såklart årgångens typicitet med solvarm frukt men också täthet
och fräschhör. Och just det senare får oss att osökt tänka på legendaren Vega
Sicilia på den spanska sidan av gränsen. Bägge viner spenderar nämligen lång
tid i ek utan att förlora vare sig spänst eller fräschhet .
Vi
slår oss ner i Livets Goda-baren för att prova António's 2007 Ribas Lira. Färgen indikerar viss
ålder med tanke på den tegelnyans som vinets kant uppvisar, även om kärnan är
djupt rubinröd. Bouqueten tar omgående ett rejält grepp om provaren och
initialt är det riktigt kraftpaket. Men luftning får vinet att släppa garden
och det blir alltmer komplext; särskilt när det omprovas några timmar senare så
har bouqueten utvecklat ett djup som bjuder på allt från tobak, läder, kryddhylla,
mörka bär - särskilt svarta vinbär och plommon - och så den där salta och lätt
rökiga mineraliteten som är typisk för den granit- och skifferrika jordmånen i
Cima Corgo. Det är ytterst försiktigt volatilt, på ett elegant vis.
Smaken
är tät, fullmatad med intryck, men ändå harmonisk i sin struktur. Fräschhören
imponerar och syran är pigg för ett Douro-borsdvin, mycket tack vare gamla
stockar. Smakintrycken rör sig från den färska tobaken, torkade fikon,
Oolong-te och läder mot solmogna svarta vinbär, mörka plommon och ett stänk
orientaliska kryddor. Det dyker även upp ett stänk krondill när vinet tillåtits
andas ett par timmar ytterligare. Eftersmaken är härligt efterhängsen och kan
säkerligen klockas in på dryga minuten om man nu roas av detta. Något robust
smakintryck men magkänslan är att det slipas ner med ålder. För trots att Ribas
Lira redan nått decenniet så är det här ett ungt vin med stor framtid. Den
tålmodige kan säkerligen förvänta sig 10 års ytterligare utveckling.
Och
det är då, 2028, som du plockar fram denna och ställer bredvid en Vega Sicilia
Unico av likvärdig ålder. Något säger oss att likheterna kommer vara än fler än
det motsatta då. Mängden 2007 Ribas Lira som producerats är försvinnande liten
och det är således extra kul att Quinta do Javali's svenska importör, Chastel Beverage,
lyckats få en allokering till Sverige. Vinet kan endast erbjudas till vissa
butiker men försök finna en möjlighet att addera detta vin till samlingen för
det är onekligen unikt i sitt uttryck.
Livets
Goda-panelens intryck: 94 LGP
Ribas
Lira kostar 562 kr och du finner länken till vinet här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.