Quinta do Javali - en av Dourodalens många
fantastiska producenter
Niklas Jörgensen 1 Nov, 2018
Vin Premium Namnet dök för första gången upp på min radar
för ett antal år, Quinta do Javali. Kanske inte ett av de mest namnkunniga i
Douro men vinerna hör onekligen till toppsegmentet och då har ägaren António
Mendes endast drivit familjeegendomen under egen etikett sedan 2000. Dags för
fler att upptäcka denna strålande producent av såväl bordsvin som portvin i
Dourodalen - inte minst den fascinerande Ribas Lira.
Antnios egendom ligger nära Nagoselo, efter att du passerat
centrumet i dalgången, Pinhão. Floden kröker åter söderut innan staden Viseu
och rinner sedan vidare mot den spanska gränsen. Javali har funnits sedan 1839
men då under annat namn och inte nuvarande som på portugisiska betyder
vildsvin. Antónios stil är omisskännligt Douro men ändå med en mer varsam hand
med faten och en pigg struktur, något som säkerligen kan relateras till att
vingårdarna är vända nordöst. Den något mindre solexponeringen är välgörande
för bordsvinerna som inte söker samma koncentration som Port och Quinta do
Javali hör till den krets som utnyttjar detta på bästa vis.
Skiffer dominerar i
jorden, typiskt för de centrala delarna av Douro och Javali har, även om halva
vingården omplanterades efter millennieskiftet, tillgång till en hel del rankor
med ålder, något som säkerställer ett utvecklat rotsystem. Rankorna växer i så
kallade patamares som blev populära i början av 1980-talet när det tidskrävande
arbetet med stenmurar allt mer övergavs. Lättare att hantera men det kommer
också risker med det om exponeringen är fel samtidigt som erosionen alltid är
en risk.
Quinta
do Javali finns numer representerat i Sverige och vi har provat viner ur
importörens portfölj - och de imponerar sannerligen.
Bordsvinerna
2012 Quinta do
Javali Vinhas Velhas (artikel 77437 BS, 353 kr)
Vinet som gjorde att
undertecknad fick upp ögonen för egendomen var just Antónios Vinhas Velhas,
gamla rankor, ett vin som man gärna återvänder till. 2012 var ett varmt år men
är det någon som hanterar värme fenomenalt bra så är det Douro. Och gamla
rankor såklart som inte drabbas av värmestress på samma sätt tack vare det
djupgående rotsystemet.
Bland Javalis
premiumviner så är Vinhas Velhas utan tvekan den mest finessrika. Fortfarande
parat med kraft men här sitter allt samman på ett fint vis och det blir mer
komplext. Ännu fatdominant men det integreras med ålder och lär släppa fram
violblommigheten, örtbuketten, den osande stenkrosskänslan och frukten som drar
mer mot körsbär och plommon. I gommen ett läckert strukturerat vin med generös
bärfrukt, täta tanniner, djup och harmoni. Ungt men tillgängligt redan idag
även om det blir än bättre om några år. Det andas finess och när väl faten fått
sätta sig så blir det här än mer komplext. Tjusningen med Douro här, de gamla
rankorna, som verkligen ger ett unikt vin.
Intrycket: 93/100 LGP
2011 Quinta do
Javali TN (artikel 73010 BS, 679 kr)
Något av en blockbuster,
denna touriga nacional från den så hyllade 2011-årgången. Vad som dock är värt
att alltid ha i åtanke när årgångstabeller konsulteras, särskilt i fallet
Douro, är att fokus helt ligger på portvinet. Och den förstärkta dryckens
preferenser vad anbelangar en bra växtsäsong är nödvändigtvis inte det samma
för bordsvinet.
Här gick det dock bra
men TN är inget vin du öppnar idag då det ännu är oförlöst och faten dominerar.
Och kommer nog alltid ha stafettpinnen men vinet är likväl bra, riktigt bra, och
tålamod lär belöna en. Här är det mörkt som natten och initialt något knutet.
Luftning således och vinet provas faktiskt över två dagar och bekräftar då den
stora potentialen. Violerna, så typiskt för druvan, kikar fram, mörk frukt a la
björnbär och svarta körsbär, kryddhylla, rostade nyanser och en skönt stenrökig
känsla med lakritsrot på toppen av det hela. Djup, täthet och ett bombardemang
av frukt. Smaken är stöddig, tanninerna gör sig väl tillkänna men den mörka
fruktens generositet balanserar. Så gör också syran som är distinkt och adderar
fräschör. Ännu fatrostad men dag två visar att det integreras. Köp, glöm bort i
minst fem år och plocka sedan fram de bästa nötdetaljerna.
Intrycket: 93/100 LGP
2007 Ribas Lira
FTF 27 (artikel 75052 BS, 593 kr)
Onekligen ett unikt vin
som sticker ut. Färgen indikerar viss ålder med tanke på den tegelnyans som
vinets kant uppvisar, även om kärnan är djupt rubinröd. Bouqueten tar omgående
ett rejält grepp om provaren och initialt är det riktigt kraftpaket. Men luftning
får vinet att släppa garden och det blir alltmer komplext; särskilt när det
omprovas några timmar senare så har bouqueten utvecklat ett djup som bjuder på
allt från tobak, läder, kryddhylla, mörka bär - särskilt svarta vinbär och
plommon - och så den där salta och lätt rökiga mineraliteten som är typisk för
den granit- och skifferrika jordmånen i Cima Corgo. Det är ytterst försiktigt
volatilt, på ett elegant vis.
Smaken är tät, fullmatad
med intryck, men ändå harmonisk i sin struktur. Fräschhören imponerar och syran
är pigg för ett Douro-borsdvin, mycket tack vare gamla stockar. Smakintrycken
rör sig från den färska tobaken, torkade fikon, Oolong-te och läder mot
solmogna svarta vinbär, mörka plommon och ett stänk orientaliska kryddor. Det
dyker även upp ett stänk krondill när vinet tillåtits andas ett par timmar
ytterligare. Eftersmaken är härligt efterhängsen och kan säkerligen klockas in
på dryga minuten om man nu roas av detta. Något robust smakintryck men
magkänslan är att det slipas ner med ålder. För trots att Ribas Lira redan nått
decenniet så är det här ett ungt vin med stor framtid. Den tålmodige kan
säkerligen förvänta sig 10 års ytterligare utveckling.
Ribas Lira FTF 27 har en
hel del likheter med ett annat stort vin på andra sidan gränsen, Vega Sicilia
Unico. Kanske är det den långa fatlagringen som är den gemensamma nämnaren,
2007:an har tio år på 500-liters fat (!). 755 flaskor producerades i första
årgången av vinet och det är en upplevelse att prova. Och en som vi gärna
stiftar bekantskapen med igen om ett decennium.
Intrycket: 94/100 LGP
Portvinerna
2012 Quinta do
Javali Late Bottled Vintage Port (artikel 72581 BS, 259 kr)
En ytterst seriös LBV
som lagrats fyra år i stora gamla fat om 9,000 liter. Tanken med Late Bottled
Vintage Port är just att ge en påskyndad mognad och en liten indikation om
storebror, Vintage Port. António lyckas riktigt bra med det och här har vi en version
som inte ser filtrering innan buteljering, något som ger bättre förmåga att
åldras och visar att man tar sin LBV på allvar.
Bouquet har viss mognad
och drar åt såväl tobak som en viss nötighet samtidigt som mörka plommon finns
med i doftspektrat. Torkade örter, kryddhylla, lakrits, modellera och en
kirschig ton dyker även upp. För en LBV, mer täthet och mindre tillrättalagt. I
gommen bra tryck i tanninerna, intensitet i frukten och uppfriskande
plommonaktig syra. Lätt syltighet men håller sig på rätt sida. Ett vin som
definitivt kan lagras flera år.
Intrycket: 91/100 LGP
2015 Quinta do
Javali Vintage Port (artikel 71894 BS, 645 kr)
Det diskuteras vilket av
åren som är bäst, av 2015 och 2016 när det kommer till Vintage Port. Många
deklarerade 2015, mycket tack vare den slösande rika frukten och stora namn som
Niepoort hyllade den som en av de främsta för dem. Men sedan kom 2016 som är
betydligt svalare, har mer finess och skärpa i smaken. Taylor’s gick i spetsen
och hade inte deklarerat 2015. Elaka tungor började prata om att allt handlade
om finanser, att 2016 var en större skörd helt enkelt. Vad man än tycker så är
det lätt att konstatera att det är två stora årgångar med tydliga skillnader.
Javali har gjort Vintage
Port bägge åren. Mindre hus gör så och har släppt den gamla oskrivna regeln om
max tre Vintage per decennium. Deras 2015 hör till den maffiga stilen med
solmogen mörk plommonfrukt, svarta körsbär, blommighet, örter, lakrits och mörk
choklad. Lovande bouquet som också har kraften i smaken med tanniner insvepta i
sötman, syra och tonvis av frukt. Balanserat, strukturerat och med en lovande
framtid även om det är en Port som också kommer vara njutbar relativt tidigt,
gissningsvis från 15+ års ålder.
Intrycket: 93/100 LGP
10 Years Old
Tawny (artikel 74528 BS, 353 kr)
Tawny är Dourodalens
mest underskattade vin. Det funkar till de flesta typer av avslut på en måltid,
från färsk frukt, choklad och till ost samtidigt som en öppnad flaska håller
vigören relativt länge.
Javalis tio-åring är i
den piggare skalan med fortfarande fräscha intryck där bärigheten inte släppt och
tagits över av trä och tobak. De senare finns med men tar inte täten utan här
finns en skön, lätt parfymerad bouquet med fikon, röda bär, kryddhylla och
choklad. Smaken är likaså pigg och alert med bra intensitet, skärpa och frukt.
Drick den lätt kyld för att framhäva frukten än mer.
Intrycket: 92/100 LGP
20 Years Old
Tawny (artikel 74967 BS, 581 kr)
Ett steg upp såklart
jämfört med den yngre men ändå så är det inte en typisk tjugo-åring utan även
här känns blenden pigg och med bibehållen fräschör. Fikonmarmelad möter fuktig
tobak, orientaliska kryddor, torkade örter och blommor och ett stänk malda kaffebönor
och mörk choklad. Läcker näsa! Smaken är nästan simmig i viskositeten, tät men
med en syra som känns yngre än mången tawny och avslutet är kryddigt, långt.
Ett imponerande vin.
Intrycket: 94/100 LGP
Quinta do Javali kan i
nuläget endast beställas till de som bor i Stockholms län och Västmanlands län.
Importör: Chastel Beverages.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.