Niklas Jörgensen 1 okt 2018, Quinta do Javali - SV


Quinta do Javali - en av Dourodalens många fantastiska producenter
Niklas Jörgensen 1 Nov, 2018
Vin Premium Namnet dök för första gången upp på min radar för ett antal år, Quinta do Javali. Kanske inte ett av de mest namnkunniga i Douro men vinerna hör onekligen till toppsegmentet och då har ägaren António Mendes endast drivit familjeegendomen under egen etikett sedan 2000. Dags för fler att upptäcka denna strålande producent av såväl bordsvin som portvin i Dourodalen - inte minst den fascinerande Ribas Lira. 
Antnios egendom ligger nära Nagoselo, efter att du passerat centrumet i dalgången, Pinhão. Floden kröker åter söderut innan staden Viseu och rinner sedan vidare mot den spanska gränsen. Javali har funnits sedan 1839 men då under annat namn och inte nuvarande som på portugisiska betyder vildsvin. Antónios stil är omisskännligt Douro men ändå med en mer varsam hand med faten och en pigg struktur, något som säkerligen kan relateras till att vingårdarna är vända nordöst. Den något mindre solexponeringen är välgörande för bordsvinerna som inte söker samma koncentration som Port och Quinta do Javali hör till den krets som utnyttjar detta på bästa vis.
Skiffer dominerar i jorden, typiskt för de centrala delarna av Douro och Javali har, även om halva vingården omplanterades efter millennieskiftet, tillgång till en hel del rankor med ålder, något som säkerställer ett utvecklat rotsystem. Rankorna växer i så kallade patamares som blev populära i början av 1980-talet när det tidskrävande arbetet med stenmurar allt mer övergavs. Lättare att hantera men det kommer också risker med det om exponeringen är fel samtidigt som erosionen alltid är en risk.
Quinta do Javali finns numer representerat i Sverige och vi har provat viner ur importörens portfölj - och de imponerar sannerligen.


Bordsvinerna
2012 Quinta do Javali Vinhas Velhas (artikel 77437 BS, 353 kr)
Vinet som gjorde att undertecknad fick upp ögonen för egendomen var just Antónios Vinhas Velhas, gamla rankor, ett vin som man gärna återvänder till. 2012 var ett varmt år men är det någon som hanterar värme fenomenalt bra så är det Douro. Och gamla rankor såklart som inte drabbas av värmestress på samma sätt tack vare det djupgående rotsystemet.
Bland Javalis premiumviner så är Vinhas Velhas utan tvekan den mest finessrika. Fortfarande parat med kraft men här sitter allt samman på ett fint vis och det blir mer komplext. Ännu fatdominant men det integreras med ålder och lär släppa fram violblommigheten, örtbuketten, den osande stenkrosskänslan och frukten som drar mer mot körsbär och plommon. I gommen ett läckert strukturerat vin med generös bärfrukt, täta tanniner, djup och harmoni. Ungt men tillgängligt redan idag även om det blir än bättre om några år. Det andas finess och när väl faten fått sätta sig så blir det här än mer komplext. Tjusningen med Douro här, de gamla rankorna, som verkligen ger ett unikt vin.
Intrycket: 93/100 LGP
2011 Quinta do Javali TN (artikel 73010 BS, 679 kr)
Något av en blockbuster, denna touriga nacional från den så hyllade 2011-årgången. Vad som dock är värt att alltid ha i åtanke när årgångstabeller konsulteras, särskilt i fallet Douro, är att fokus helt ligger på portvinet. Och den förstärkta dryckens preferenser vad anbelangar en bra växtsäsong är nödvändigtvis inte det samma för bordsvinet.
Här gick det dock bra men TN är inget vin du öppnar idag då det ännu är oförlöst och faten dominerar. Och kommer nog alltid ha stafettpinnen men vinet är likväl bra, riktigt bra, och tålamod lär belöna en. Här är det mörkt som natten och initialt något knutet. Luftning således och vinet provas faktiskt över två dagar och bekräftar då den stora potentialen. Violerna, så typiskt för druvan, kikar fram, mörk frukt a la björnbär och svarta körsbär, kryddhylla, rostade nyanser och en skönt stenrökig känsla med lakritsrot på toppen av det hela. Djup, täthet och ett bombardemang av frukt. Smaken är stöddig, tanninerna gör sig väl tillkänna men den mörka fruktens generositet balanserar. Så gör också syran som är distinkt och adderar fräschör. Ännu fatrostad men dag två visar att det integreras. Köp, glöm bort i minst fem år och plocka sedan fram de bästa nötdetaljerna.
Intrycket: 93/100 LGP
2007 Ribas Lira FTF 27 (artikel 75052 BS, 593 kr)
Onekligen ett unikt vin som sticker ut. Färgen indikerar viss ålder med tanke på den tegelnyans som vinets kant uppvisar, även om kärnan är djupt rubinröd. Bouqueten tar omgående ett rejält grepp om provaren och initialt är det riktigt kraftpaket. Men luftning får vinet att släppa garden och det blir alltmer komplext; särskilt när det omprovas några timmar senare så har bouqueten utvecklat ett djup som bjuder på allt från tobak, läder, kryddhylla, mörka bär - särskilt svarta vinbär och plommon - och så den där salta och lätt rökiga mineraliteten som är typisk för den granit- och skifferrika jordmånen i Cima Corgo. Det är ytterst försiktigt volatilt, på ett elegant vis.
Smaken är tät, fullmatad med intryck, men ändå harmonisk i sin struktur. Fräschhören imponerar och syran är pigg för ett Douro-borsdvin, mycket tack vare gamla stockar. Smakintrycken rör sig från den färska tobaken, torkade fikon, Oolong-te och läder mot solmogna svarta vinbär, mörka plommon och ett stänk orientaliska kryddor. Det dyker även upp ett stänk krondill när vinet tillåtits andas ett par timmar ytterligare. Eftersmaken är härligt efterhängsen och kan säkerligen klockas in på dryga minuten om man nu roas av detta. Något robust smakintryck men magkänslan är att det slipas ner med ålder. För trots att Ribas Lira redan nått decenniet så är det här ett ungt vin med stor framtid. Den tålmodige kan säkerligen förvänta sig 10 års ytterligare utveckling.
Ribas Lira FTF 27 har en hel del likheter med ett annat stort vin på andra sidan gränsen, Vega Sicilia Unico. Kanske är det den långa fatlagringen som är den gemensamma nämnaren, 2007:an har tio år på 500-liters fat (!). 755 flaskor producerades i första årgången av vinet och det är en upplevelse att prova. Och en som vi gärna stiftar bekantskapen med igen om ett decennium.
Intrycket: 94/100 LGP
Portvinerna
En ytterst seriös LBV som lagrats fyra år i stora gamla fat om 9,000 liter. Tanken med Late Bottled Vintage Port är just att ge en påskyndad mognad och en liten indikation om storebror, Vintage Port. António lyckas riktigt bra med det och här har vi en version som inte ser filtrering innan buteljering, något som ger bättre förmåga att åldras och visar att man tar sin LBV på allvar.
Bouquet har viss mognad och drar åt såväl tobak som en viss nötighet samtidigt som mörka plommon finns med i doftspektrat. Torkade örter, kryddhylla, lakrits, modellera och en kirschig ton dyker även upp. För en LBV, mer täthet och mindre tillrättalagt. I gommen bra tryck i tanninerna, intensitet i frukten och uppfriskande plommonaktig syra. Lätt syltighet men håller sig på rätt sida. Ett vin som definitivt kan lagras flera år.
Intrycket: 91/100 LGP
2015 Quinta do Javali Vintage Port (artikel 71894 BS, 645 kr)
Det diskuteras vilket av åren som är bäst, av 2015 och 2016 när det kommer till Vintage Port. Många deklarerade 2015, mycket tack vare den slösande rika frukten och stora namn som Niepoort hyllade den som en av de främsta för dem. Men sedan kom 2016 som är betydligt svalare, har mer finess och skärpa i smaken. Taylor’s gick i spetsen och hade inte deklarerat 2015. Elaka tungor började prata om att allt handlade om finanser, att 2016 var en större skörd helt enkelt. Vad man än tycker så är det lätt att konstatera att det är två stora årgångar med tydliga skillnader.
Javali har gjort Vintage Port bägge åren. Mindre hus gör så och har släppt den gamla oskrivna regeln om max tre Vintage per decennium. Deras 2015 hör till den maffiga stilen med solmogen mörk plommonfrukt, svarta körsbär, blommighet, örter, lakrits och mörk choklad. Lovande bouquet som också har kraften i smaken med tanniner insvepta i sötman, syra och tonvis av frukt. Balanserat, strukturerat och med en lovande framtid även om det är en Port som också kommer vara njutbar relativt tidigt, gissningsvis från 15+ års ålder.
Intrycket: 93/100 LGP
10 Years Old Tawny (artikel 74528 BS, 353 kr)
Tawny är Dourodalens mest underskattade vin. Det funkar till de flesta typer av avslut på en måltid, från färsk frukt, choklad och till ost samtidigt som en öppnad flaska håller vigören relativt länge.
Javalis tio-åring är i den piggare skalan med fortfarande fräscha intryck där bärigheten inte släppt och tagits över av trä och tobak. De senare finns med men tar inte täten utan här finns en skön, lätt parfymerad bouquet med fikon, röda bär, kryddhylla och choklad. Smaken är likaså pigg och alert med bra intensitet, skärpa och frukt. Drick den lätt kyld för att framhäva frukten än mer.
Intrycket: 92/100 LGP
20 Years Old Tawny (artikel 74967 BS, 581 kr)
Ett steg upp såklart jämfört med den yngre men ändå så är det inte en typisk tjugo-åring utan även här känns blenden pigg och med bibehållen fräschör. Fikonmarmelad möter fuktig tobak, orientaliska kryddor, torkade örter och blommor och ett stänk malda kaffebönor och mörk choklad. Läcker näsa! Smaken är nästan simmig i viskositeten, tät men med en syra som känns yngre än mången tawny och avslutet är kryddigt, långt. Ett imponerande vin.
Intrycket: 94/100 LGP

Quinta do Javali kan i nuläget endast beställas till de som bor i Stockholms län och Västmanlands län. Importör: Chastel Beverages.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.